StoryEditor

Wybujałe blondynki

Duże dobowe przyrosty, spokojny temperament i łatwość wycieleń – to tylko niektóre z zalet bydła rasy blonde d’aquitaine.

Wśród rolników wzrasta zainteresowanie bydłem ras mięsnych. Liczba gospodarstw utrzymujących je pod oceną zwiększyła się z 955 w 2014 r. do 970  w 2015 r. W Polsce ponad 23,5 tys. krów mięsnych jest pod oceną, a dominującą rasą jest limousine. Coraz większą uwagę przykuwa jednak łagodniejsza, większa rasa – blonde d’aquitaine (BD). Pod oceną w 2015 r. było 165 krów BD, ale obserwujemy tendencję wzrostową – w 2010 r. było ich tylko 15.

O tym, dlaczego warto zainwestować w  blonde d’aquitaine, mówią rolnicy zajmujący się hodowlą tej rasy.

Większe przyrosty

O zaletach BD przekonuje Zbigniew Kołoszyc, który wraz z Krzysztofem Pulkowskim prowadzi gospodarstwo rodzinne w Nowinach Wielkich. Od dziecka związany z rolnictwem, po 2000 roku, kiedy dostał w prezencie jałóweczkę i byczka, skupił się na hodowli bydła mięsnego, które ceni za łatwość i czas obsługi. Wraz ze szwagrem zainwestował najpierw w bydło rasy limousine, a później blonde d’aquitaine.

O wysokich dobowych przyrostach, obsłudze i żywieniu bydła rasy blonde d‘aquitaine można przeczytać w reportażu "Wybujałe blondynki" w dodatku specjalnym "top bydło" w majowym numerze "top agrar Polska".  al

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 21:52