Podczas imprezy za czystorasową jałówkę rasy limousine oferowano od 11,1 do 12,2 zł/kg brutto (zwierzę w wadze 200–300 kg) oraz od 10 do 10,7 zł/kg brutto (zwierzę powyżej 300 kg). Buhaje rasy limousine osiągały ceny w zakresie 12,8–14,9 (waga od 200 do 300 kg) i 10,8–12,2 zł brutto (waga powyżej 300 kg). Za bydło krzyżówkowe (z rasą limousine) uczestnicy aukcji oferowali 10,9 –11,25 zł brutto (jałówka w wadze 200–300 kg), 12,8–14,9 zł brutto (buhajki w wadze 200–300 kg) i 10,8–12,2 zł brutto (buhajki powyżej 300 kg). Z kolei transakcje za zwierzęta rasy simentaler w typie mięsnym o wadze powyżej 300 kg opiewały na kwoty 9,6 zł brutto (jałówki) i 10,1 brutto (buhajki).
Jak podkreślali przedstawiciele organizatorów aukcji, głównym jej celem było zmniejszenie roli pośredników na rynku, a tym samym możliwość uzyskania wyższej ceny sprzedaży. W sumie podczas spotkania 33 hodowców wystawiło 137 zwierząt (75 buhajków i 62 jałówek), w tym 131 w wieku 5–10 miesięcy i 6 w wieku 14–16 miesięcy. Aukcję zorganizował Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego przy współpracy z Zespołem Szkół-Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie. Opr. mj
Fot. PZHiPBM