
– Zwracam się do Pana o natychmiastowe podjęcie działań w celu ograniczenia ryzyka zamknięcia zakładów przetwórczych z powodu zawleczenia na teren zakładu koronawirusa. Zdając sobie sprawę z ryzyka przenoszenia COVID-19 wnosimy o natychmiastowe zaprzestanie wszelkich kontroli na terenie zakładu przetwórczego przez służby podległe Panu Ministrowi, a kontrole związane z wywozami produktów prosimy o przeprowadzanie w taki sposób, by nie doszło do kontaktu z pracownikami – napisała Agnieszka Maliszewska we wniosku do ministra.
Polska Izba Mleka opracowała katalog zaleceń dla zakładów mleczarskich, w których uwzględniono ograniczenie do minimum wchodzenie na teren zakładu osób spoza grona pracowników, jednak inspektorzy weterynaryjni czy sanitarni póki co, wchodzić muszą.
– Oczywiście wiemy, że wirus nie przenosi się za pośrednictwem żywności, ale naszą troską objęci są pracownicy, bez których żaden zakład przetwórczy nie może funkcjonować. Niezwykle ważne w tej sytuacji jest to, żebyśmy zapewnili pełen komfort funkcjonowania zakładom przetwórczym, bez obawy, że znaczna część załogi lub zakład zostanie objęty kwarantanną – dodaje Agnieszka Maliszewska. Zakłady, aby zapewnić ciągłość wysyłek krajowych i zagranicznych muszą uzyskać wymagane dokumenty sanitarne i weterynaryjne.
oprac. na podst. izbamleka.pl
Fot. Kolasińska