Jak poinformowało CNN, aby zwiększyć produkcję mleka w kraju, chińscy naukowcy sklonowali krowy mleczne. Trzy cielęta, które przyszły na świat w styczniu br. po osiągnięciu dojrzałości będą w stanie produkować nawet 18 tys. kg mleka rocznie. Ich DNA pochodzi od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej.
Jak zdradził naukowiec Jin Yaping, plan zakłada stworzenie stada krów, składającego się z ok. 1000 sklonowanych zwierząt w ciągu najbliższych dwóch, trzech lat. Obecnie Chiny importują ok. 70% krów mlecznych.
Klonowanie zwierząt hodowlanych jest szeroko rozpowszechnione, m.in. w USA. W Europie żywność pochodząca ze sklonowanych zwierząt jest klasyfikowana jako tzw. nowa żywność, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Novel Food Regulation. Zasadniczo jest ona zabroniona w UE, ale może być wprowadzona do obrotu, jeśli została zatwierdzona po urzędowej kontroli, obejmującej ocenę bezpieczeństwa.
Fot. Envato Elements