
Ostatnio zauważono nasilenie trendu przenoszenia uodpornionych szczepów bakterii odzwierzęcych na człowieka, zwłaszcza w Afryce Południowej. Przebadano 3400 prób mleka i 79 wymazów z nosa pracowników zatrudnionych przy obsłudze bydła mlecznego w 13 niezależnych gospodarstwach w południowej Afryce. U zwierząt aktywne szczepy gronkowca złocistego stwierdzono w zaledwie 1,4% prób. Jednak szczepy odporne na penicylinę stwierdzono już w 1/3 prób odzwierzęcych, ale aż w ¾ u ludzi. Podobny obraz pojawił się przy gronkowcu złocistym koaguloujemnym (mniej groźnym niż powyższy – dodatni): w 37% próbach odzwierzęcych i 90% próbach pobranych od ludzi stwierdzono odporność na penicylinę. Szczepy bakteryjne zasiedlające organizm pracownika są właśnie źródłem oporności tych mikroorganizmów na podawane leki u zwierząt. pł