Nieważne, gdzie dojone są krowy. Nie jest istotne wieloletnie doświadczenie, każdy może nauczyć się pracy w dojarni. Ale są zasady, których należy przestrzegać. Oto kilka pytań, na które odpowiedzi powinny brzmieć “tak”.
1. Dojarnia: czystość
- Czy hala/stanowisko jest czyste?
- Czy używasz rękawiczek i regularnie je zmieniasz?
- Czy strój/fartuch jest czysty?
2. Czy krowy wchodzą do dojarni według porządku:
- zdrowe przed chorymi;
- młode przed starymi;
- pierwszy raz dojone przed dojonymi wielokrotnie;
- krowy z niską LKS przed tymi z wysoką LKS;
- jako ostatnie te, u których w mleku mogą być pozostałości np. antybiotyków?
3. Przed dojem
- Czy rozpoczynasz pracę od strzyka, który znajduje się najdalej, w ten sposób unikając zanieczyszczenia już oczyszczonych strzyków?
- Czy stosujesz ręczniki jednorazowe? Jeśli nie, czy szmatki do czyszczenia strzyków są regularnie prane?
- Czy używasz przedzdajacza, aby stwierdzić nieprawidłowości w mleku?
4. Dój
- Czy zakładając aparat udojowy unikasz zasysania powietrza?
- Czy po założeniu sprawdzasz położenie kubków, żeby uniknąć nierównomiernego zdajania?
- Czy ściągając aparat udojowy nie ciągniesz za kubki?
- Czy kontrolujesz stan sprzętu udojowego i regularnie wymieniasz gumy?
5. Dipping
- Czy wykonujesz dipping?
- Czy robisz to zaraz po zakończeniu doju?
- Czy zanurzasz cały strzyk, aż po podstawę strzyków?
- Czy zmieniasz środek co kilka miesięcy?
Każdy z tych elementów jest bardzo istotny w profilaktyce mastitis i zwyrodnień wymion. Jeśli odpowiedź na pytania jest inna niż “tak”, należałoby zmienić kilka rzeczy w codziennym doju. al