- wiek jałówki w momencie wycielenia;
- rasę;
- sposób postępowania podczas porodu;
- dysproporcje pomiędzy cielęciem a matką;
- długość ciąży;
- żywienie podczas ciąży;
- kondycję matki;
- płeć cielęcia;
- ciążę mnogą i buhaja.
Uwaga na buhaja
Jak mówiła dr Jawor, krowy ras mlecznych zwykle mają niższy odsetek MU niż krowy ras mięsnych, choć w obrębie ras mlecznych występują istotne różnice. Dla przykładu, w przypadku rasy norweskiej czerwonej, stwierdzono niższy odsetek martwych urodzeń niż u krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej (HF). Z kolei potomstwo tych ostatnich, krytych buhajami HF ma z reguły wyższy odsetek śmiertelności (15,1%) niż od krów rasy HF, krytych buhajami innych ras np. czerwonej skandynawskiej (5,5%) lub brunatnym bydłem szwajcarskim (12,5%).
Co ciekawe,...