StoryEditor

Jak powstaje szwajcarski ser La Maison du Gruyere? Tajemnica tkwi w mleku

La Maison du Gruyere czyli Dom Gruyere to znana na całym świecie szwajcarska serowa manufaktura. Powstaje tu tradycyjny le gruyere – legendarny dojrzewający ser z niepasteryzowanego krowiego mleka.
21.10.2022., 14:10h
Szwajcaria serami stoi, a Szwajcarzy jak mało kto znają się na serowym biznesie. La Maison du Gruyère – Dom Sera, przyjmujący gości z całego świata to wiejska serowarnia, wyposażona w galerię dla zwiedzających, w której można obejrzeć ręczną produkcję kultowego sera Le Gruyère AOP. Ulokowana nieopodal średniowiecznego Gruyères, od lat stanowi główny cel przybywających tu turystów. Pierwszy obiekt powstał w 1969 r., obecny – z 2000 roku właśnie szykuje się do kolejnej przebudowy.

Na jeden krążek serowy o masie 35 kg potrzeba około 400 litrów mleka

Gruyère jest serem, którego historia sięga do I połowy XII w. Wytwarzany z pełnego surowego mleka krowiego, wg tradycyjnej receptury wyrobu, chronionej przez Unię Europejską znakiem AOP. Występuje w 3 (4) odmianach, które różni czas dojrzewania sera, a przez to i jego właściwości. Produkowany w kształcie koła, z pogrubioną, ziarnistą, jednolicie brązowawą i zdrową skórką. Wielkość serowych kręgów jest ściśle określona – wysokość 9,5 do 12 cm, średnica od 55 do 65 cm i waga od 25 do 40 kg.
Na jeden krążek serowy o masie 35 kg potrzeba około 400 litrów mleka. Ser ...
Pozostało 87% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 17:55