StoryEditor

Jak powstaje szwajcarski ser La Maison du Gruyere? Tajemnica tkwi w mleku

La Maison du Gruyere czyli Dom Gruyere to znana na całym świecie szwajcarska serowa manufaktura. Powstaje tu tradycyjny le gruyere – legendarny dojrzewający ser z niepasteryzowanego krowiego mleka.
21.10.2022., 14:10h
Szwajcaria serami stoi, a Szwajcarzy jak mało kto znają się na serowym biznesie. La Maison du Gruyère – Dom Sera, przyjmujący gości z całego świata to wiejska serowarnia, wyposażona w galerię dla zwiedzających, w której można obejrzeć ręczną produkcję kultowego sera Le Gruyère AOP. Ulokowana nieopodal średniowiecznego Gruyères, od lat stanowi główny cel przybywających tu turystów. Pierwszy obiekt powstał w 1969 r., obecny – z 2000 roku właśnie szykuje się do kolejnej przebudowy.

Na jeden krążek serowy o masie 35 kg potrzeba około 400 litrów mleka

Gruyère jest serem, którego historia sięga do I połowy XII w. Wytwarzany z pełnego surowego mleka krowiego, wg tradycyjnej receptury wyrobu, chronionej przez Unię Europejską znakiem AOP. Występuje w 3 (4) odmianach, które różni czas dojrzewania sera, a przez to i jego właściwości. Produkowany w kształcie koła, z pogrubioną, ziarnistą, jednolicie brązowawą i zdrową skórką. Wielkość serowych kręgów jest ściśle określona – wysokość 9,5 do 12 cm, średnica od 55 do 65 cm i waga od 25 do 40 kg.
Na jeden krążek serowy o masie 35 kg potrzeba około 400 litrów mleka. Ser ...
Pozostało 87% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 20:01