Kiedy wzrośnie popyt na mleko A2?
Na przekrzyżowanie stada buhajami z ß-kazeiną A2/A2 zdecydował się Tomasz Czynsz z Radziejowa (woj. kujawsko-pomorskie) – hodowca kultywujący rodzinne wieloletnie tradycje hodowlane. Nasz rozmówca wraz z synem utrzymują 110 krów dojnych o wydajności ponad 12 tys. kg mleka w laktacji.
– To był impuls... 4 lata temu gdzieś wyczytałem, że mleko z ß-kazeiną A2/A2 jest trawione przez wszystkich i nie powoduje alergii. Pomyślałem, że to surowiec przyszłości, poczytałem i podjąłem decyzję – od tego momentu kryć wyłącznie buhajami o genotypie A2/A2. Na efekt przyjdzie jeszcze poczekać, bo na razie nie ma rynku zbytu, ale hodowla uczy cierpliwości – do pożądanego genotypu w przypadku bydła nie wystarczy rok czy dwa. Czasem nawet 5 lat jest za mało – podkreśla hodowca.
Tomasz Czynsz z lek. wet. Michałem Barczykowskim podczas badania na cielność jałówki A2/A2.
Tylko buhaje z genotypem A2/A2
– Kiedy rozpoczynałem, mało kto słyszał o mleku A2. Wprawdzie informacje o typie ß-kazeiny już były dostępne w katalogach buhajów, wybór był dość ograniczony, mimo że korzystałem z kilku firm – WWS, ABS, Intergen...