Użytki zielone: naturalna fabryka pasz
Niedocenianym elementem, w którym cały czas tkwią spore rezerwy są użytki zielone. W odpowiednich warunkach mogą dostarczyć dobrej jakości, wartościowej paszy objętościowej dla krów mlecznych. Właściwie przygotowane kiszonki z traw i lucerny stanowią znakomite źródło białka, ale mają też inną bardzo ważną rolę – są źródłem struktury fizycznej dawki pokarmowej zwierząt. O tym jak skorzystać z tych możliwości, obniżyć koszty dawki pokarmowej krów oraz uzyskać wysoki plon z użytków zielonych w czasie, coraz częściej występujących w naszych warunkach, deficytów wody opowie prof. Piotr Goliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Lucerna w żywieniu krów
Bardzo ciekawie zapowiadają się także prezentacje Przemysława Sowula z firmy Sowul&Sowul oraz Piotra Cebelińskiego z firmy Samasz. Pierwszy skupi się na lucernie, dzięki której – ze względu na wysoką zawartość białka – możemy zredukować koszty zakupu drogich komponentów białkowych, w tym poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej, a przy tym zachować dobre wskaźniki rozrodu w stadzie. Z kolei Piotr Cebeliński będzie podpowiadał, jak właściwy dobór maszyn i zastosowane w nich rozwiązania mogą maksymalizować efekty na trwałych użytkach zielonych, by stały się naturalną fabryka pasz gospodarskich.
Podczas Forum Mleko poruszymy również tematy dotyczące konstrukcji i wyposażenia obór, zdrowia oraz dobrostanu krów. Nie zabraknie też gorącej debaty dotyczącej aktualnej sytuacji na rynku mleka.
Zapisz się już dziś!
Widzimy się w hotelu Via Baltica k. Łomży 1 marca 2023 r.
Szczegółowy program oraz zapisy znajdziesz tutaj!