Jak błędy żywieniowe okresu przejściowego wpływają na zdrowie i wydajność krów? W ostatnim czasie sporo zespołów badawczych na świecie wnikliwie przeanalizowało korelację między zwiększeniem bądź zmniejszeniem masy ciała podczas okresu przejściowego (trzy tygodnie przed i do trzech tygodni po wycieleniu), a późniejszą wydajnością, płodnością i zdrowiem. Wyniki badań dają do myślenia…
Zły czas na odchudzanie
Żywieniowcy alarmują – okres przejściowy to nie czas na to, by nadrabiać zaległości! Nie odchudzimy zatuczonej krowy przez 3 tygodnie, a dodatkowo przysporzymy jej problemów metabolicznych. Naukowcy – D. Carvalho i P.M. Fricke z Uniwersytetu Wisconsin (USA) udowodnili, że spadek kondycji krów (niska punktacja w skali BCS) podczas okresu przejściowego nie wpływa korzystnie na zdrowie. W dwóch gospodarstwach mlecznych na podstawie pomiarów w 21. dniu przed spodziewanym terminem wycielenia oraz w 3., 25., 53., 80. i 113. dniu nowej laktacji ocenili kondycję zwierząt metodą BCS. Dodatkowo zmierzyli stopień otłuszczenia partii zadu oraz lędźwi zwierząt za pomocą USG, a od 11. dnia aż do 9. tygodnia laktacji, również za pomocą USG obserwowano aktywność cyklu płciowego u zwierząt. Podczas badania dokumentowano wszystkie przypadki zachorowań. Od 53. dnia laktacji krowy zakwalifikowano do programu synchronizacji, co zagwarantowało, że wszystkie krowy aż do 80. dnia po wycieleniu przynajmniej raz zostały poddane inseminacji.
Spadek kondycji to choroby
Zauważalny był wysoki odsetek zwierząt (70 z 640 sztuk, tj. 16,2%), u których tuż przed wycieleniem kondycja spadła o przynajmniej 0,25 punktu. 174 krowy zachowały dotychczasową kondycję (40,5%), a pozostałe 186 zwierząt przybrało na wadze (43,3%). Efekt ten widać było najwyraźniej u pierwiastek wchodzących w laktację. Mniej więcej co czwarta z nich wykazywała zaniżoną kondycję wg BCS (przed wycieleniem!). U 64% krów ze spadkiem BCS o ponad 0,5 punktu stwierdzono przynajmniej jeden przypadek zachorowania (u krów bez zmiany BCS było to 47%).
Więcej w lutowym programie specjalnym „top bydło” od str. 20.