StoryEditor

Krowy rasy jersey: co zrobić, żeby ich hodowla się opłacała?

Gosia i Piotr Kaniowie najpierw zakochali się w serach z mleka jerseyów, a potem w samych krowach, które w Dębniku traktowane są tak samo, jak zwierzęta domowe.

13.01.2025., 09:36h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Zmiana kierunku gospodarstwa na żywioł
  • Te krowy umrą ze starości
  • Cheddar królem serów
  • Gdzie to sprzedać?
  • A w przyszłości…
  • Nie ma takich gospodarstw

To nie jest zwykłe gospodarstwo. Już od progu czuje się, że ludzie i zwierzęta mają tu równe prawa.

– Krowy dają nam mleko, my dajemy im paszę. I tak żyjemy w pełnej symbiozie – tłumaczą nasi rozmówcy. Gospodarze z wykształcenia są ogrodnikami. Piotr przez lata pracował w korporacji, zdobywając kolejne szczeble kariery. Zawsze jednak ciągnęło ich na wieś. W 1996 r. kupili w podkrakowskim Dębniku pierwsze 4 ha w cenie agencyjnej (24 tys. zł). Dla koni, bo cała rodzina pasjonuje się jeździectwem.

– Potem zamarzyły mi się własne sery kozie, które uwielbiam. Dokupiliśmy więc 2 kozy – dodaje Gosia. A potem Piotr rzucił korporację i podjęli wyzwanie, by utrzymać się z życia na wsi. Kóz (i mleka) przybywało, a wraz z nimi gospodyni nabierała doświadczenia w przerobie.

image
Stado jest nie lada atrakcją dla dzieci z miasta – tu można i pojeździć konni, i podejrzeć, skąd się bierze mleko.
FOTO: Wieczorek

Zmiana...

Pozostało 85% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
13. styczeń 2025 12:01