![Mocne racice w połączeniu z utrzymaniem na głębokiej ściółce i dwukrotnie w ciągu roku wykonywanej korekcji racic ograniczają brakowanie z powodu chorób układu ruchu.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/12/o_539251_1280.webp)
– To, że klimat na Ziemi się zmienia, jest faktem. Spór toczy się wokół tego, jakie są przyczyny tych zmian – naturalne, czy też wynikają one z działalności człowieka – mówił prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu. Na ustach wszystkich jest przede wszystkim efekt cieplarniany. To zupełnie naturalne zjawisko (gdyby nie ono, temperatura na naszej planecie byłaby o ok. 30°C niższa, a życie, jakie znamy, prawdopodobnie by nie istniało) zostało niestety w ostatnim czasie spotęgowane, co zdaniem wielu naukowców przyczynia się do zmniejszenia się masy lodowców, częściej występujących powodzi, huraganów, czy innych klęsk żywiołowych.
Czy jednak słusznie za wszystkie te niekorzystne zjawiska oskarżane są krowy? Ile metanu produkują zwierzęta, jaki gaz ten ma wpływ na zmiany klimatyczne i co można zrobić, by zredukować skalę emisji gazów cieplarnianych w przypadku produkcji mleka? Zamów prenumeratę i znajdź odpowiedź na te i wiele innych pytań na łamach najnowszego wydania dodatku specjalnego „top bydło”.
mj/Fot. Pixabay