
Stanowi ono znakomite źródło białka, tłuszczu, węglowodanów (laktozy) oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i witamin A,D, E, K oraz z grupy B.
Dostarcza ono pełnowartościowego białka, podstawowego budulca kości, zębów, a także wielu narządów, mięśni i hormonów i enzymów. Ponadto reguluje bilans wodny organizmu i wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Oprócz zawartości białka, mleko wyposażone jest w wapń i witaminę D, które są niezastąpione dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży, zwłaszcza w okresie wzrostu i dojrzewania. Witamina D chroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz hamuje rozwój stanów zapalnych.
W mleku możemy zajeźdź witaminę A, odgrywającą istotną rolę w procesie widzenia, witaminę E, która poprawia stan naszej skóry oraz witaminy z grupy B, w tym B12, niezbędną w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dodatkowo zawarty w mleku łatwo przyswajalny tłuszcz polepsza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E, K.
Obecność mleka w diecie obniża ryzyko wielu chorób jak: osteoporozy, chorób układu krążenia, nadciśnienia, a także raka jelita grubego.
Pamiętaj! Jesteś tym, co jesz ! Odżywiaj się zdrowo
Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Źródło: Biuro kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”