Dodane do grudniowej analizy cechy mogą poprawić opłacalność produkcji mleka. Oceniane są takie parametry jak szybkość oddawania mleka czy zachowanie krowy podczas doju, są one szczególnie ważne przy dużych stadach i efektywnym doju. Ocenę prowadzą zootechnicy – podczas drugiego próbnego doju w pierwszej laktacji.
Cechy te mają pomóc rolnikom w selekcji oraz wyborze najlepszych krów do rozrodu. Kolejną cechą, która znajdzie się w grudniowej ocenie wartości hodowlanej będzie przebieg porodu i przeżywalność cieląt (co zależy również od wybranego buhaja).
Kolejną cechą podlegającą ocenie jest zawartość laktozy w mleku (4,6 do 4,9%), ze względu na zmniejszającą się tolerancję na ten cukier w społeczeństwie umożliwia hodowcom prowadzenie selekcji w określonym kierunku np. obniżenie zawartości w mleku.
Więcej szczegółów znajduje się na stronie PFHBiPM.
StoryEditor
Nowe cechy w ocenie wartości hodowlanej!
Jak podaje PFHBiPM w grudniowej ocenie wartości hodowlanej bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej po raz pierwszy zostaną opublikowane wartości hodowlane zwierząt dotyczące zdolności udojowej, porodu, wydajności i zawartości laktozy.