StoryEditor

Nowe cechy w ocenie wartości hodowlanej bydła?

Po ostatniej Radzie Programowej i Hodowlanej PFHBiPM zadecydowano, że warto wprowadzić w ocenie wartości użytkowej bydła nowe cechy.
23.07.2020., 11:07h
Podczas ostatnich dyskusji podczas Rady Programowej i Rady Hodowlanej przedstawiciele organizacji takich jak Polski Związek Hodowców Bydła Białogrzbietego, Instytut Zootechniki PIB w Balicach, WCHiRZ Tulce, MCB Krassne, MCHiRZ Łowicz, SHIUZ Bydgoszcz, PFHBiPM, CGen oraz HiCHB, opowiedzieli się za rozszerzeniem zakresu ocenianych cech podczas oceny wartości użytkowej bydła, o takie jak zdrowotność racic, kliniczna i subkliniczna ketoza, mastitis, metritis, wytrwałość laktacji i inne.
 
– Miarą efektywności produkcji mleka nie jest już tylko wydajność mleczna, a walka z kosztami produkcji mleka przede wszystkim poprzez wybór odpowiednich zwierząt do hodowli, dla których jak najwięcej cech będzie oszacowanych – podkreśla PFHBiPM.
 
oprac. dkol na podst. pfhb.pl
Fot. Kolasińska
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 21:26