W wysokoprodukcyjnych stadach krów mlecznych, bardzo ważnym elementem hodowli jest odchów jałówek przeznaczonych na remont stada. Jednak nie wszyscy hodowcy radzą sobie z tym zadaniem.
Niestety nie ma złotego środka na prawidłowy odchów jałówek. Każde gospodarstwo jest inne i nie wszędzie sprawdzą się takie same metody odchowu. Bardzo ważne w początkowych etapach rozwoju cielęcia jest połączenie ograniczenie niekorzystnego działania środowiska oraz stymulacja układu odpornościowego zwierzęcia.
Wśród czynności, które warto wprowadzić w życie w każdym stadzie jest higiena utrzymania (kojce, sucha czysta ściółka), żywienia (wiadra i smoczki) i dostępu do wody, izolacja zwierząt w zależności od grup wiekowych, dbałość o warunki środowiska (temperatura, wilgotność, ruch powietrza).
Jeśli zadbamy o czynniki środowiskowe, utrzymanie i żywienie w należyty sposób możemy zabrać się jednocześnie za podnoszenie odporności. Oczywiście najważniejsze są pierwsze godziny i dni życia, gdy cielę ma możliwość zdobycia odporności siarowej.
Ile siary na początku?
Cielę w dwóch pierwszych godzinach życia powinno wypić około 2,5 l siary (o zawartości 150-200 g/immunoglobulin). Jeżeli siara była gorszej jakości po 4-6 godzinach warto jeszcze raz napoić cielę. Co ciekawe, cielęta, które mają zapewnioną odpowiednią ilość wartościowej siary są, co najmniej dwa miesiące wcześniej gotowe do rozrodu od tych, które otrzymały niewystarczającą jej ilość.
Zobacz, jak krok po kroku odchować jałówkę, aby wykorzystać wysoki potencjał genetyczny i zrobić z cielaka zdrową, wysokoprodukcyjną krowę. W publikacji "Odców jałówek" opisujemy najważniejsze kwestie, a więc – pobranie siary, odsadzanie, przyrosty, jak zbilansować żywienie w kolejnych etapach życia, jak ocenić kondycję ciała, wagę oraz wyrostowość oraz w jaki sposób zadbać o zdrowie i profilaktykę. Sprawdź, jakie rozwiązania budowlane stosują inni hodowcy.