StoryEditor

Podlaskie mleczarstwo: Ewolucja gospodarstwa rodziny Bakunów

W historię podlaskiej Sitawki odmalowaną drewnalami doskonale wpisuje się historia rodziny Bakunów, którzy od lat krok po kroku rozwijają produkcję mleka.
02.07.2024., 14:50h

Od ręcznej pracy do nowoczesnej obory

Gospodarstwo rodziny Ewy, Mariana i Damiana Bakunów z Sitawki jest świetnym przykładem, jak rozwinęło się podlaskie mleczarstwo przez ostatnie lata. Kiedy odwiedziliśmy je pierwszy raz, niemal 10 lat temu, krowy stały w oborze uwięziowej, gdzie większość prac trzeba było wykonać ręcznie. Potrzeba budowy nowej obory stawała się paląca.

Zobacz też: Podlaskie: region produkcji mleka, agroturystyki i zielone płuca Polski

- Realne cele to osiągnięcie 10 tys. kg mleka od krowy i przekazanie części gospodarstwa wchodzącemu w dorosłość synowi Damianowi, który już wtedy myślał o oborze wolnostanowiskowej na 60 sztuk z halą udojową – planował wówczas Marian Bakun.

Co wyszło z tych planów? Nowa hala udojowa i lepsza wydajność

- Praktycznie wszystkie cele udało się zrealizować – podsumowuje gospodarz i dodaje: – W 2015 roku część gospodarstwa przejął Damian, dziś młody ojciec dwóch córek i syna. Damian skorzystał z programu Młody rolnik i PROW. W lutym 2017 roku po raz...

Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 16:39