StoryEditor

Podlaskie mleczarstwo: Ewolucja gospodarstwa rodziny Bakunów

W historię podlaskiej Sitawki odmalowaną drewnalami doskonale wpisuje się historia rodziny Bakunów, którzy od lat krok po kroku rozwijają produkcję mleka.
02.07.2024., 14:50h

Od ręcznej pracy do nowoczesnej obory

Gospodarstwo rodziny Ewy, Mariana i Damiana Bakunów z Sitawki jest świetnym przykładem, jak rozwinęło się podlaskie mleczarstwo przez ostatnie lata. Kiedy odwiedziliśmy je pierwszy raz, niemal 10 lat temu, krowy stały w oborze uwięziowej, gdzie większość prac trzeba było wykonać ręcznie. Potrzeba budowy nowej obory stawała się paląca.

Zobacz też: Podlaskie: region produkcji mleka, agroturystyki i zielone płuca Polski

- Realne cele to osiągnięcie 10 tys. kg mleka od krowy i przekazanie części gospodarstwa wchodzącemu w dorosłość synowi Damianowi, który już wtedy myślał o oborze wolnostanowiskowej na 60 sztuk z halą udojową – planował wówczas Marian Bakun.

Co wyszło z tych planów? Nowa hala udojowa i lepsza wydajność

- Praktycznie wszystkie cele udało się zrealizować – podsumowuje gospodarz i dodaje: – W 2015 roku część gospodarstwa przejął Damian, dziś młody ojciec dwóch córek i syna. Damian skorzystał z programu Młody rolnik i PROW. W lutym 2017 roku po raz...

Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 23:51