StoryEditor

Przyczyny kwasicy żwacza to nie tylko żywienie, ale brak dobrostanu

Podostra kwasica żwacza (SARA) może stanowić duży problem nie tylko w stadach, gdzie zwierzęta są nieprawidłowo żywione, ale również tam, gdzie nie zapewnimy im dobrostanu! Jakie są przyczyny kwasicy i jak jej zapobiegać?
06.04.2023., 15:04h

Czym jest kwasica żwacza?

Kwasica żwacza to zaburzenie pokarmowe, w którym za niskie pH płynu żwacza (poniżej 5,8) utrzymuje się przez kilka godzin w ciągu doby (np. przez ponad 3 godziny), zwykle po pobraniu paszy. Nie ma żadnych wątpliwości, że kwasica żwacza to jedno z najpopularniejszych zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego współczesnych krów mlecznych. Statystyki pokazują, że może dotyczyć nawet do 40% krów mlecznych w stadzie, a także, że jest obecna w 10–30% stad!

Przyczyny kwasicy żwacza

Skoro kwasica żwacza jest schorzeniem przewodu pokarmowego, w sposób oczywisty za jej powstawanie najczęściej obwinia się błędy żywieniowe. Bez wątpienia do głównych żywieniowych przyczyn kwasicy żwacza u krów, w tym przede wszystkim SARA, zaliczyć należy:

  • nadmierne przeładowanie dawki pokarmowej paszami treściwymi, zwłaszcza wtedy, gdy cena mleka jest dobra;
  • skarmianie zbyt dużej ilości pasz treściwych na jeden odpas;
  • nieprzygotowywanie krów do zmiany dawki pokarmowej z bardziej włóknistej na bardzo treściwą;
  • zbyt drobne pocięcie pasz objętościowych, co zmniejsza udział w dawce włókna strukturalnego.

Tak zwane czynni...

Pozostało 93% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 08:08