Czym jest kwasica żwacza?
Kwasica żwacza to zaburzenie pokarmowe, w którym za niskie pH płynu żwacza (poniżej 5,8) utrzymuje się przez kilka godzin w ciągu doby (np. przez ponad 3 godziny), zwykle po pobraniu paszy. Nie ma żadnych wątpliwości, że kwasica żwacza to jedno z najpopularniejszych zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego współczesnych krów mlecznych. Statystyki pokazują, że może dotyczyć nawet do 40% krów mlecznych w stadzie, a także, że jest obecna w 10–30% stad!
Przyczyny kwasicy żwacza
Skoro kwasica żwacza jest schorzeniem przewodu pokarmowego, w sposób oczywisty za jej powstawanie najczęściej obwinia się błędy żywieniowe. Bez wątpienia do głównych żywieniowych przyczyn kwasicy żwacza u krów, w tym przede wszystkim SARA, zaliczyć należy:
- nadmierne przeładowanie dawki pokarmowej paszami treściwymi, zwłaszcza wtedy, gdy cena mleka jest dobra;
- skarmianie zbyt dużej ilości pasz treściwych na jeden odpas;
- nieprzygotowywanie krów do zmiany dawki pokarmowej z bardziej włóknistej na bardzo treściwą;
- zbyt drobne pocięcie pasz objętościowych, co zmniejsza udział w dawce włókna strukturalnego.
Tak zwane czynni...