StoryEditor

Rolniczy handel detaliczny i przydomowa Serowarnia Kuchary: nie ilość, a jakość

Od pola do stołu – ta definicja działalności RHD idealnie pasuje do gospodarstwa Ilony Michalak, właścicielki przydomowej manufaktury sera – Serownia Kuchary.

25.10.2024., 13:57h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Sery od pola do stołu
  • Profesjonalna produkcja serów w gospodarstwie
  • Krowy na wybiegu przez cały rok
  • Nie ilość, a jakość
  • Mleko A2A2
  • Produkcja w ramach RHD
  • Laury i wyróżnienia
  • Marzenia i plany

Gospodarstwo, mieszczące się w Kucharach Borowych we wschodniej Wielkopolsce, w 2000 roku przejęła od rodziców Ilona Michalak.

– Wtedy profil gospodarstwa był zupełnie inny. Rodzice mieli 3 krowy, gęsi i 16 hektarów ziemi – mówi właścicielka. Wraz z mężem zdecydowali wtedy, że gospodarstwo będzie się zajmowało produkcją mleka i postanowili powiększyć stado. Stopniowo powiększali stado krów, a w 2017 roku postawili oborę wolnostanowiskową. Dzisiaj stado liczy 200 zwierząt, w tym 100 krów dojnych. Krowy dojone są na małej hali udojowej rybia ość 2 × 4.

Sery od pola do stołu

– W 2018 roku Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował wycieczkę do Austrii. Pokazywano nam wtedy produkcję z krótkim łańcuchem dostaw, modne gospodarstwa produkujące od pola do stołu. Bardzo mi się to wtedy spodobało – mówi hodowczyni. Nie trzeba było daleko szukać pomysłu na taką działalność. Wykorzystując mleko od własnych krów, postanowiła zacząć wytwarzać sery.

Wizytówka gospodarstwa

Ilona Michalak

  • Ku...
Pozostało 90% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 19:31