StoryEditor

Rolniczy handel detaliczny i przydomowa Serowarnia Kuchary: nie ilość, a jakość

Od pola do stołu – ta definicja działalności RHD idealnie pasuje do gospodarstwa Ilony Michalak, właścicielki przydomowej manufaktury sera – Serownia Kuchary.

25.10.2024., 13:57h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Sery od pola do stołu
  • Profesjonalna produkcja serów w gospodarstwie
  • Krowy na wybiegu przez cały rok
  • Nie ilość, a jakość
  • Mleko A2A2
  • Produkcja w ramach RHD
  • Laury i wyróżnienia
  • Marzenia i plany

Gospodarstwo, mieszczące się w Kucharach Borowych we wschodniej Wielkopolsce, w 2000 roku przejęła od rodziców Ilona Michalak.

– Wtedy profil gospodarstwa był zupełnie inny. Rodzice mieli 3 krowy, gęsi i 16 hektarów ziemi – mówi właścicielka. Wraz z mężem zdecydowali wtedy, że gospodarstwo będzie się zajmowało produkcją mleka i postanowili powiększyć stado. Stopniowo powiększali stado krów, a w 2017 roku postawili oborę wolnostanowiskową. Dzisiaj stado liczy 200 zwierząt, w tym 100 krów dojnych. Krowy dojone są na małej hali udojowej rybia ość 2 × 4.

Sery od pola do stołu

– W 2018 roku Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował wycieczkę do Austrii. Pokazywano nam wtedy produkcję z krótkim łańcuchem dostaw, modne gospodarstwa produkujące od pola do stołu. Bardzo mi się to wtedy spodobało – mówi hodowczyni. Nie trzeba było daleko szukać pomysłu na taką działalność. Wykorzystując mleko od własnych krów, postanowiła zacząć wytwarzać sery.

Wizytówka gospodarstwa

Ilona Michalak

  • Ku...
Pozostało 90% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 16:00