StoryEditor

Ser koryciński swojski z Aulakowszczyzny: jak się go produkuje?

W gospodarstwie państwa Sadowskich sery korycińskie produkuje się od co najmniej trzech pokoleń. Dorota Sadowska, właścicielka serowarni, przejęła produkcję serów od swojej teściowej i zajmuje się tym do dziś.
04.07.2024., 14:38h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Ser z przeszłości
  • Jak się robi ser koryciński?
  • Ser koryciński swojski z certyfikatem
  • Pasteryzowana tradycja
  • Mniej sera, ale bardziej tradycyjne

Do zeszłego roku w 20-hektarowym gospodarstwie państwa Sadowskich utrzymywano 8–12 krów mlecznych, jednak z braku rąk do pracy krowy zostały sprzedane. Dzisiaj właścicielka zajmuje się tylko produkcją serów korycińskich, której nauczyła się w 1997 roku. Oprócz produkcji sera właściciele posiadają także ok. 100 owiec rasy wrzosówka w hodowli zachowawczej. Zboże i łąki znajdujące się na ziemi należącej do gospodarstwa są wykorzystywane do skarmiania tych zwierząt.

Miejscowe opowieści głoszą, że po wojnie w pobliskiej mleczarni w Zabrodziu, Szwajcar uczył okolicznych mieszkańców robić sery szwajcarskie. Wtedy to właśnie w gminie Korycin narodziła się tradycja wytwarzania serów. Obecnie ser koryciński swojski (od 2005 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych) wytwarzany jest tylko w ośmiu miejscach, w tym w dwóch zakładach produkcyjnych.

image
FOTO: Sierszeńska

Ser z przeszłości

W latach 60. ser koryciński p...

Pozostało 87% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 16:43