To ukłon w stronę hodowców, którzy chcą podejmować skuteczne i trafne decyzje w zarządzaniu swoimi stadami. Zwłaszcza w obecnej sytuacji na rynku mleka może to pomóc w utrzymaniu rentowności produkcji.
– Rozumiemy, że produkcja mleka wysokiej jakości to niewątpliwie najważniejszy warunek jego przydatności technologicznej, a w dalszym etapie wyróżnik odpowiedniej jakości i trwałości gotowych produktów mleczarskich. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców i słuchając ich opinii od kwietnia br. w ramach oceny wartości użytkowej bydła wprowadzamy oznaczanie kazeiny w mleku. Usługa jest dostępna w ramach dotychczasowej opłaty dla wszystkich hodowców i producentów mleka, których bydło objęte jest oceną. Przedstawiona informacja dotyczyć będzie średniej procentowej zawartości kazeiny dla całego stada, jak również wyodrębniona zostanie dla poszczególnych krów – wyjaśnia Ewa Kłębukowska, dyrektor ds. Oceny w PFHBiPM,