Z roku na rok pojawiają się nowe trendy, perspektywy i wyzwania dla hodowców oraz przetwórców, ale także wymagania dotyczące ochrony klimatu oraz oczekiwania konsumentów względem kupowanych produktów.
Podczas Panelu Mleko dowiemy się, co będzie miało największy wpływ na konkurencyjność w sektorze mleczarskim zarówno w Polsce i na świecie, a także w jaki sposób produkować mleko w zgodzie z naturą. Zastanowimy się także, czy możemy zwiększyć produkcję, jednak nie generować wyższych nakładów finansowych oraz w jaki sposób zastosować białko chronione w żywieniu bydła mlecznego i dlaczego jest ono ważne w produkcji.
Szczegółowy program prelekcji Sesji Mleko:
13:45–14.15 Światowy, europejski i polski rynek – co w przyszłości zdecyduje o utrzymaniu konkurencyjności na rynku mleka – Łukasz Wyrzykowski, główny menedżer IFCN – The Dairy Research Network, Kilonia
14:15–14:45 Czy można zwiększyć zyski z produkcji mleka bez dodatkowych kosztów – Marek Skwira, Limagrain Polska.
14:45–15:00 Białko chronione w żywieniu bydła mlecznego – Stanisław Jamka, szef zespołu doradców zootechnicznych, Agrolok.
15:00–15:35 Efektywna i przyjazna dla środowiska produkcja mleka – intensywne żywienie krów jedyną drogą do zmniejszenia obciążenia klimatu – prof. Zygmunt M. Kowalski, Uniwersytet Rolniczy, Kraków
15:35–16:25 Dyskusja ekspercka z prelegentami
Jeżeli jeszcze nie zarejestrowałeś się na stronie http://forum.topagrar.pl/, to serdecznie zachęcam, bo naprawdę warto śledzić to wydarzenie! Jak co roku odbędzie się ciekawa dyskusja, a prelekcje ekspertów są naszpikowane wiedzą, której niebawem możecie potrzebować.
Sytuacja w Polsce stabilna
Łukasz Wyrzykowski i IFCN podczas prelekcji podkreślił, że sytuacja na światowym rynku mleka mimo pandemii COVID-19 jest w miarę stabilna, podobnie jak ceny, a kryzys dotknął w głównej mierze kraje rozwijające się. Według prelegenta koronawirus zbadał elastyczność i zdolności przystosowawcze rynku do zmiennej sytuacji.
Jak zwiększyć zyski bez dodatkowych kosztów?
Marek Skwira z firmy Limagrain wyjaśnił, że nawet 40-60% kosztów produkcji mleka stanowi żywienie bydła. Zyski z produkcji mleka można zwiększyć, wprowadzając zmiany m.in. dobierając właściwą odmianę kukurydzy, poprzez sprawdzanie suchej masy zielonki, którą zamierzamy kosić, a także zmniejszając wysokość koszenia kukurydzy (20 cm mniej, a na polu może zostać nawet 8 ton paszy, to prawie tyle, ile potrzebuje 1 krowa w ciągu roku).
Krowa, a środowisko
Prof. Z. M. Kowalski przedstawił dane dotyczące emisji gazów cieplarnianych m.in metanu z produkcji zwierzęcej, bo nawet 80% pochodzi od przeżuwaczy. Jedna krowa rocznie produkuje około 110 kg metanu. Profesor Kowalski podkreślił, że należy poświęcić sprawie ograniczenia emisji metanu chwilę uwagi, bo konsekwencje mogą być poważne. Według eksperta emisję metanu można zmniejszyć poprzez zwiększenie wydajności i efektywności żywienia bydła.
Białko chronione w żywieniu bydła
Według Stanisława Jamki z firmy Agrolok, hodowcy podczas poprawy wydajności i zwiększenia produkcji mleka, muszą obrać określoną strategię hodowlaną, m.in. opierającą się o wydajność życiową 8-9 letnią, utrzymaniu krowy przez 6-7 laktacji, średniej wydajności 8-9 tys. l., jednego cielęcia w roku, w jednocześnie dobrej kondycji i zdrowiu. Zwiększyć wydajność życiową można poprzez zastosowanie białka chronionego w żywieniu krów, poprawiając efektywność ekonomiczną żywienia i jednocześnie zdrowie. 1 kg białka chronionego może bezpiecznie podnieść wydajność dzienną o 3 l mleka, co można porównać z zastosowaniem 2 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej.
Na koniec Sesji Mleko, tradycyjnie odbyła się debata ze wszystkimi prelegentami uczestniczącymi w naszym panelu. Przed hodowcami oraz przetwórcami mleka stoją niemałe wyzwania związane z nową strategią WPR, Zielonym Ładem czy "od pola do stołu". Jednocześnie silnie wymagający stają się konsumenci, którzy oczekują produktów pochodzących od szczęśliwych krów i zrównoważonej produkcji.
Hodowcy zmagają się także z czarnym PR-em organizacji prozwierzęcych, które namawiają do przejścia na żywienie społeczeństwa oparte na pokarmach jedynie roślinnych. W takiej sytuacji produkcja nie jest prosta, a codziennie pojawiają się nowe wyzwania. Można spojrzeć na sprawę nie jak na problem, lecz wyzwanie, któremu należy sprostać.
Według prelegentów należy zaakceptować nadchodzące - nieuchronne zmiany i zastanowić się, w jaki sposób we własnym gospodarstwie poprawić efektywność, ale jednak w zgodzie z naturą, minimalizując jednocześnie poniesione na konieczne zmiany koszty. Według ekspertów hodowca powinien do hodowli podejść profesjonalnie, liczyć koszty produkcji, zapisać cele strategiczne dla gospodarstwa – słabsze i mocniejsze strony, poprawić zdrowie, rozród i dobrostan w bezpieczny sposób, a także zwiększyć wydajność życiową krów.
Szczegółowe relacje z V Forum Rolników i Agrobiznesu już niebawem na naszym portalu i na łamach top agrar Polska.