StoryEditor

Wyjazd studyjny ze Śląskiego ODR na wystawie Sommet we Francji

Sommet de l’Élevage to nie tylko wystawa wspaniałych francuskich zwierząt (głównie bydła mięsnego i mlecznego), ale też świetna okazja do zobaczenia jak wygląda hodowla we Francji od kuchni. Międzynarodowi goście co roku mają możliwość skorzystania z bogatej oferty wyjazdów na wizyty do okolicznych gospodarstw w trakcie trwania wydarzenia

13.10.2024., 14:00h

Między innymi z takich właśnie ofert korzystała grupa ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie podczas swojego październikowego pobytu na wystawie Sommet l’Élevage.

image
Wycieczka z Śląskiego ODR na wystawie Sommet we Francji
FOTO: Zieja

Największa w Europie wystawa zwierząt

ŚODR w Częstochowie zorganizował wyjazd studyjny na największą w Europie tego typu wystawę dla 25-ciu uczestników. Wśród nich znaleźli się między innymi rolnicy, hodowcy bydła mięsnego i mlecznego, mieszkańcy terenów wiejskich województwa śląskiego, przedstawiciele doradztwa, przedstawiciele świata nauki i inne osoby zainteresowane wdrażaniem innowacji w rolnictwie.

Zobacz także: Wystawa Sommet de l’Élevage co roku coraz większa. Jak było w tym roku?

Wycieczka odbyła się  w ramach operacji pt.: „Droga do innowacji" - przykład dobrych praktyk grup operacyjnych EPI we Francji oraz nowoczesne rozwiązania w hodowli bydła i pozostałych zwierząt gospodarskich". Była ona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi i realizowana w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

image
Wycieczka z Śląskiego ODR na wystawie Sommet we Francji
FOTO: Zieja

Innowacje w rolnictwie na terenie Francji

Wyjazd miał na celu zapoznanie jej uczestników z innowacjami wdrażanymi w rolnictwie na terenie Francji przez działające tam Grupy Operacyjne EPI (stanowią one część europejskiego partnerstwa innowacyjnego na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa) oraz zapoznanie z francuskim systemem wspierania innowacji w rolnictwie. Ponadto pozwolił na zdobycie wiedzy na temat innowacyjnych rozwiązań technologicznych w produkcji bydła mięsnego, wdrażania postępu hodowlanego i selekcji genetycznej, uzyskiwania wysokiej jakości mięsa wołowego oraz rozwoju i organizacji rynku zbytu. Udział na targach Sommet de l‘Elevage oraz poznanie dobrych praktyk na przykładzie francuskich gospodarstw umożliwił uczestnikom zaznajomienie się z nowoczesnymi metodami chowu i hodowli oraz na międzynarodową wymianę wiedzy i doświadczeń oraz zdobycie nowych kontaktów.

 

Dominika Zieja

Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 03:16