
– Gwałtowny spadek cen mleka w maju był wynikiem zamknięcia szkół, uniwersytetów i restauracji z powodu wirusa COVID-19, co doprowadziło do gwałtownego spadku sprzedaży mleka, serów i masła – powiedział Bob Cropp z Uniwersytetu w Wisconsin. W odpowiedzi producenci próbowali ograniczyć produkcję, co gorsza, wielu z nich było zmuszonych wylać mleko.
Następnie rządowe programy pomocy żywnościowej zaczęły pomagać w ograniczaniu nadwyżek produktów mlecznych. Restauracje składały również duże zamówienia na uzupełnienie zapasów, ponieważ ograniczenia związane z COVID-19 zostały złagodzone. Ceny mleka poprawiły się, a w niektórych przypadkach podwoiły.
– Miejmy nadzieję, że hodowcy bydła mlecznego nie zareagują na wyższe ceny mleka, ponownie znacząco zwiększając produkcję – powiedział Cropp. Uważa, że nadal istnieje duża niepewność dotycząca cen mleka.
Źródło: agrarheute.com