Susza na rzepak dużego wpływu nie miała, ale za to sporo namieszała w oliwie, która jest standardowym olejem spożywczym stosowanym na południu Europy. Mieszkańcy gorącego południa w tym sezonie będą musieli zmienić swoje nawyki żywieniowe i zwrócić się w kierunku oleju słonecznikowego oraz rzepakowego, co w tym sezonie może jeszcze nieco na rynku namieszać.
Długotrwała susza podnosi ceny oliwy
Najpierw przedłużająca się susza na południu Europy, a potem pojawiające się coraz częściej pożary zaczynają wpływać na ceny oleistych. Światowe ceny oliwy z oliwek są na historycznie wysokim poziomie. W połowie lipca światowe ceny oliwy z oliwek osiągnęły kolejny historyczny rekord 7 tys. USD/t.
Taka erupcja cen wynika z gwałtownego wzrostu temperatur i braku opadów w Hiszpanii, u największego światowego producenta, a także w Portugalii. Na te i tak trudne warunki do uprawy oliwek nałożyły się trawiące wielkie połacie wieloletnich oliwkowych sadów w Grecji i we Włoszech.
Hiszpania dostarcza około 40% światowej produkcji oliwy z oliwek, a w tym sezonie kraj ten zmniejszy zbiory oliwek o ponad połowę. Z tradycyjnie wynoszących 1,...