Zostanie olej?
Jak twierdzą przetwórcy, ograniczenia w funkcjonowaniu gastronomii z powodu walki z koronawirusem spowodują zwiększenie zapasów oleju.
Rynek HORECA (hotele, restauracje, katering) praktycznie upadł i jego zapotrzebowanie na olej prawie zniknęło. Także zdecydowanie niższe zużycie paliw powoduje mniejsze zainteresowanie olejem w koncernach paliwowych.
– Trudno jest zrównoważyć i precyzyjnie wyliczyć te przeciwstawne siły, ale tak jak na starcie poprzedniego sezonu mieliśmy spory zapas rzepaku, tak teraz może być z olejem – mówi menedżer zakładu ds. zaopatrzenia surowcowego w rzepak, należącego do jednego z koncernów.
Bilans nie podpowie
Analitycy Strategie Grains przewidują wzrost zbiorów rzepaku w UE w 2020 roku w Niemczech, Francji, w krajach bałtyckich oraz w Polsce. Natomiast nieco mniejsze zbiory spodziewane są w Wielkiej Brytanii i Danii. Do utrzymania stabilnego zapasu końcowego również w roku gospodarczym 2020/21 konieczny będzie import ponad 6 mln ton.
Waluta mówi tak
Obecnie sierpniowe ceny rzepaku kształtują...