Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju dziękując rolnikom za ich profesjonalizm i stosowanie dobrych praktyk rolniczych w uprawie rzepaku zapewnia, że olej rzepakowy jest wolny od pozostałości glifosatu.
– Olej rzepakowy nie zawiera glifosatu. Nasiona rzepaku przerabiane w firmach zrzeszonych w PSPO są poddawane monitoringowi zarówno wewnętrznemu, przez zakłady, jak również zewnętrznemu, przez laboratoria na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Próby pobierają niezależni pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W okresie wieloletniego monitoringu nigdy nie stwierdzono obecności glifosatu w nasionach rzepaku powyżej dopuszczalnego limitu. W większości przypadków nie stwierdza się w ogóle jego obecności w nasionach, a gdy był obecny, to tylko w śladowych ilościach, wielokrotnie niższych od dopuszczalnego limitu – mówi Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Krajowi przetwórcy rzepaku zdają sobie jednak sprawę z odpowiedzialności jaka ciąży na producentach żywności i dlatego tak zorganizowali w swych zakładach w kolejne etapy produkcji oleju, by kompletnie wykluczy...