Na podstawie tych danych możemy stwierdzić, że cały wolumen przetworzonego w 2020 r. w Polsce rzepaku osiągnął 3,25 – 3,30 mln ton.
Tym samym został pobity rekord z roku 2019, co było możliwe dzięki większej krajowej podaży rzepaku. Polska jako jedyny znaczący producent rzepaku w Unii Europejskiej zwiększyła poziom krajowych dostaw, co potwierdza duże zainteresowanie rolników tą uprawą. Dzięki temu kraj nasz pozostaje w ścisłej europejskiej czołówce producentów oleju rzepakowego.
Jednak niższy w tym sezonie poziom zaolejenia nasion, przełożył się na mniejszy procentowy uzysk oleju surowego w stosunku do wcześniejszych wyników. Tak spory wzrost przerobu nasion rzepaku przełożył się̨ na nieproporcjonalne zwiększenie produkcji oleju przez Członków PSPO o 30 tys. ton, do poziomu 1,25 mln ton. Oznacza to, że zaolejenie nasion wyniosło średnio ok. 40%, a w poprzednich latach było to 42-43%.
Za to od kilku lat systematycznie rośnie, produkcja oleju rafinowanego. W 2020 roku wyniosła z 470 tys. ton, wzrastając tym samym o 23 tys. ton w porównaniu do 2019 roku.
oprac. Juliusz Urban, na podstawie komunikatu PSPO