Wciąż pojawiają się nowe szacunki zbiorów, obawy o plony i jakość, tym bardziej nerwowo reagują giełdy wzrostami cen. Na to czy te niezłe ceny będą trwałe i jak długi czas będzie na decyzje o sprzedaży wpłynie wiele czynników. Warto im się przyglądnąć bliżej.
IGC (Międzynarodowa Rada Zbożowa) w najnowszym raporcie szacuje, że światowa produkcja soi w sezonie 2020/21 może osiągnąć szczyt 364 mln t, co stanowi wzrost o 8% rok/roku. Ponieważ wzrost konsumpcji prawdopodobnie przyspieszy, przewiduje się, że zapasy wzrosną tylko nieznacznie, a zapasy eksporterów będą się zmniejszać. Prognozowany wolumen obrotu wzrośnie o 3% r/r. Amerykański rynek soi jest pod wyraźnym pogodowym wpływem. Soja osiąga najwyższy poziom od czterech miesięcy z powodu upałów w USA. Handlowcy obawiają się, że pogoda może zagrozić plonom. Dodatkowo rynki otrzymały wsparcie ro popytu z Chin. Oczekuje się, że przywrócenie hodowli świń w Chinach i wzrost produkcji mięsa drobiowego zwiększy wykorzystanie śruty sojowej jako paszy w nadchodzącym roku gospodarczym. W roku gospodarczym 2020/21 przewiduje się, że import soi wyniesie 91 milionów ton. Nato...