Eksperci KE podwyższyli prognozowany unijny plon rzepaku z 2,90 do 2,97 t/ha, przy zeszłorocznej średniej 2,96 t/ha. Dla Polski prognozują plon średni na poziomie 2,84, a więc o 2,8% większy od średniej z ostatnich 5 lat.
Zakłady tłuszczowe zrzeszone w PSPO przerobiły w I półroczu 2020 roku łącznie 1,524 mln ton rzepaku, co oznacza wzrost w stosunku do analogicznego okresu w 2019 roku aż o 158 tys. ton. Produkcja oleju surowego osiągnęła dzięki temu poziom 610 tys. ton, natomiast śruty rzepakowej 855 tys. ton.
Kiedy zestawimy najnowsze statystyki łączne członków PSPO z tymi z II połowy 2019 roku okazuje się, że sezon 2019/2020 był pod omawianym względem rekordowy dając ponad 3,1 mln ton przerobionych nasion rzepaku (w sezonie 2018/2019 było 2,8 mln ton). A do tych ilości śmiało możemy dodać ok. 100 tys. ton rzepaku przerobionego przez firmy, które człon...