Komisja Europejska oczekuje, że w UE-27 powierzchnia przeznaczona pod rośliny strączkowe do zbioru w 2020 r. wzrośnie o 9% do 2,5 mln hektarów. Największy wzrost powierzchni zanotujemy w uprawie soi.
Znaczny wzrost areału spodziewany jest również w przypadku bobiku i grochu.
Unijni rolnicy w tym roiku zasiali bobik na 470 000 hektarach, o 9% więcej niż w 2019 r. Uprawa grochu wzrosła o 8% do 840 000 ha. Natomiast powierzchnia łubinów słodkich zmniejszy się o 3% do 180 000 hektarów.
Ze względu na większą powierzchnię roślin strączkowych Komisja Europejska spodziewa się zbiorów ogółem w wysokości 6,7 miliona ton, o 10% więcej niż w poprzednim roku.
Według analiz przeprowadzonych przez Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, produkcja bobiku i soi prawdopodobnie wzrośnie o 12%. W przypadku soi poziom produkcji osiągnąłby nawet rekordowe 2,95 miliona ton. Podczas gdy produkcja grochu pastewnego ma wzrosnąć o 8% do 2,2 miliona ton....