StoryEditor

Mniej pszenicy na tradycyjny włoski makaron

Włoska prowincja Puglia (Apulia) słynie nie tylko ze znanego na całym świecie szczepu winorośli i gatunku wina Primitivo di Puglia. Ten zlokalizowany na południu Włoch region, stanowiący na mapie obcas i dolną część tyłu włoskiego buta, jest jednym z największych producentów pszenicy durum, używanej do produkcji makaronów.
30.05.2023., 13:05h

Pszenica durum nazywana jest pszenicą twardą, gdyż uzyskiwana z niej mąka semolina powoduje, że produkty z niej wytworzone nie rozpływają się tak jak z mąki z tradycyjnej uzyskiwanej z powszechnej pszenicy miękkiej. Dlatego szczególnie nadaje się do produkcji makaronów, pierożków tortelini, czy ravioli. Wszystkie te produkty są jednymi z najczęściej występujących dań mącznych spotykanych w kuchni włoskiej, poza pizzą oczywiście.

Upały zabrały plony, trzeba było dokupić

Włochy tradycyjnie zbożami obsiewają zależnie od sezonu 3–3,5 mln ha, z czego zwykle ok. 40% stanowi pszenica durum. W poprzednim sezonie wiele mówiło się o wpływach nadmiernych upałów i braku opadów na plonowanie zbóż w tym kraju.

Słyszeliśmy nawet, że w pewnym okresie ujście rzeki Pad, która przepływa przecinając północną części Włoch, zaczęło się cofać o 30 km w głąb lądu. Pod wpływem ubiegłorocznej suszy średni plon pszenicy we Włoszech spadł o 0,2 t/ha do 3,63 t/ha, co spowodowało obawy o zaopatrzenie Italii w zboża na paszę i do konsumpcji.

Ratując sytuację Włochy w sezonie 2022/23 (do 21.05.23 r.) zaimportowały prawie 2,5 mln ton kukur...

Pozostało 79% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 18:24