Według danych eksportowych pochodzących Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego, rosyjski eksport zbóż, strączkowych, nasion oleistych i produktów ich przerobu wynosząc dotychczas 54,4 mln t wzrósł o 6%, ustępuje tylko nieznacznie rekordowi z sezonu 2017/18.
Eksport zbóż i roślin strączkowych wyniósł w tym sezonie (do 20.05.2021 r.) 47,4 mln t, w tym same zboża – 46,2 mln t.
W całkowitej ilości wyeksportowanych przez Rosję produktów polowych pszenica stanowi 67%. Wolumen eksportu pszenicy przyhamował w porównaniu z poprzednim tygodniem i dalej wynosi 36,4 mln t.
Pozostałe ilości wypełniają głównie jęczmień (11%) i kukurydza (6%), ale po 2% stanowiły także śruta słonecznikowa (1,3 mln t) i soja (1,1 mln t). Nieco tylko mniejszy był udział grochu, którego na rynki zagraniczne Rosja sprzedała 0,8 mln t.
Rosyjskie ziarno, strączkowe, nasiona oleistych i pochodzące z ich przerobu produkty trafiają łącznie do 135 krajów. Jednak 60% całej ilości jest sprzedawane do 10 największych importerów. Największym amatorem rosyjskich produktów roślinnych jest Turcja, której zakupy osiągając 9,8 mln t stanowią 18% całego wolumenu.
Turcję zaczyna doganiać Egipt (15% udziału), który w tym sezonie zakupił od Rosji 7,9 mln t ziarna i nasion strączkowych oraz śruty. Trzecie miejsce ze znacznie już mniejszą ilością zajmuje Arabia Saudyjska, która rosyjską pszenicę importuje zaledwie od dwóch sezonów. Obecnie arabski import ziarna z Rosji wynosi 2,8 mln t i stanowi 5% w całej eksportowej sprzedaży Rosji.
Dalej, po rosyjskie ziarno ustawia się już dłuższa wyrównana kolejka: Łotwa, Chiny, Bangladesz, Pakistan i Kazachstan kupują z Rosji ok. 2 mln t zbóż, strączkowych i oleistych. Listę największych 10 importerów rosyjskiego ziarna zamykają Azerbejdżan i Sudan importujące odpowiednio 1,5 mln t i 1,1 mln t.
oprac. Juliusz Urban fot. Sierszeńska
(dane: Federalne Centrum Oceny Jakości Ziarna za oilworld.ru)