Nowa chlewnia o wymiarach 68 m x 18 m jest w całości na rusztach. Poza sektorem loch została zaplanowana tak, aby możliwe było przestrzeganie zasady: całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste. W budynku znajduje się m.in. sektor krycia – 72 kojce pojedyncze, sektor loch prośnych – 9 kojców po 8 loch, 3 porodówki po 16 kojców porodowych oraz 3 odchowalnie podzielone na 5 kojców po 44 prosięta w każdym. Budynek wyposażała firma Zootech.
Górski założył 3-tygodniowy rytm produkcji. W budynku tym planuje utrzymywać prosięta do masy ciała 30 kg. Częściowo będzie je tuczył w starszych budynkach, a częściowo sprzedawał.
Zapraszamy do lektury majowego wydania "top świnie", w którym pokazujemy i szczegółowo opisujemy elementy budowlane i konstrukcyjne tej chlewni. Od rozwiązań związanych z odprowadzaniem gnojowicy, po system wymiany powietrza, czy konstrukcji dachu. aku