StoryEditor

Nowoczesna, rodzinna produkcja świń w nowej chlewni z PROW z dobrostanem

Producenci świń rozwijający produkcję nie mają wyjścia, muszą myśleć kategoriami dobrostanowymi. Wizję rodzinnej chlewni i hodowli w podwyższonych normach dobrostanu miała rodzina z Kaszub, której gospodarstwo odwiedziliśmy.

08.08.2024., 14:56h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Chlewnia z dobrostanem
  • Konstrukcja budynku
  • Żywienie i pojenie
  • Ciepło w chlewni
  • Więcej zwierząt, mniej pracy

Piękne Kaszuby, typowo rolnicza wieś Kowale i nowoczesna, rodzinna produkcja świń w nowej chlewni pobudowanej z PROW. Do tego dołóżmy rodzinny entuzjazm i zapał do pracy, podwyższony dobrostan i mamy pełen obraz gospodarstwa Mirosławy i Kazimierza Pawelczyków, którzy wspólnie zajmują się zwierzętami, a w codziennej pracy pomagają im dzieci.

image
Chlewnia w Kowalach pomieści 140 loch, które wraz z przychówkiem dysponują większą o 20% powierzchnią bytową.
FOTO: Kurek

– Pomysł rozbudowy produkcji pojawił się 5 lat temu i wtedy podjęliśmy pierwsze działania, by uzyskać pozwolenie na budowę. Cała procedura administracyjna trwała 3 lata, rok zajęło postępowanie w ARiMR związane z przyznaniem pomocy w ramach modernizacji gospodarstw rolnych – rozwoju produkcji prosiąt. Ale udało się, budowa ruszyła w październiku 2023 r. Dziś chlewnia jest już zasiedlona i pracuje w rytmie 5-tygodniowym – mówi głowa rodziny – Kazimierz. Główn...

Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 18:54