StoryEditor

Nowoczesna, rodzinna produkcja świń w nowej chlewni z PROW z dobrostanem

Producenci świń rozwijający produkcję nie mają wyjścia, muszą myśleć kategoriami dobrostanowymi. Wizję rodzinnej chlewni i hodowli w podwyższonych normach dobrostanu miała rodzina z Kaszub, której gospodarstwo odwiedziliśmy.

08.08.2024., 14:56h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Chlewnia z dobrostanem
  • Konstrukcja budynku
  • Żywienie i pojenie
  • Ciepło w chlewni
  • Więcej zwierząt, mniej pracy

Piękne Kaszuby, typowo rolnicza wieś Kowale i nowoczesna, rodzinna produkcja świń w nowej chlewni pobudowanej z PROW. Do tego dołóżmy rodzinny entuzjazm i zapał do pracy, podwyższony dobrostan i mamy pełen obraz gospodarstwa Mirosławy i Kazimierza Pawelczyków, którzy wspólnie zajmują się zwierzętami, a w codziennej pracy pomagają im dzieci.

image
Chlewnia w Kowalach pomieści 140 loch, które wraz z przychówkiem dysponują większą o 20% powierzchnią bytową.
FOTO: Kurek

– Pomysł rozbudowy produkcji pojawił się 5 lat temu i wtedy podjęliśmy pierwsze działania, by uzyskać pozwolenie na budowę. Cała procedura administracyjna trwała 3 lata, rok zajęło postępowanie w ARiMR związane z przyznaniem pomocy w ramach modernizacji gospodarstw rolnych – rozwoju produkcji prosiąt. Ale udało się, budowa ruszyła w październiku 2023 r. Dziś chlewnia jest już zasiedlona i pracuje w rytmie 5-tygodniowym – mówi głowa rodziny – Kazimierz. Główn...

Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 16:39