StoryEditor

Świnie w cyklu zamkniętym i opas bydła [Rodziny siłą produkcji trzody chlewnej]

W Polsce nadal mamy najwięcej gospodarstw produkujących trzodę chlewną w stadach liczących poniżej 50 świń. Poznajcie bohaterów naszego reportażu, którzy poradzili sobie w kryzysie dzięki wspólnej, rodzinnej pracy i mają ambitne plany rozwoju gospodarstwa.

31.08.2024., 12:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Małe rodzinne gospodarstwo
  • Modernizacja chlewni
  • Reorganizacja produkcji
  • Produkcja w cyklu zamkniętym
  • Opasy na przetrwanie

Małe rodzinne gospodarstwo

Dziś małe gospodarstwa dążą do coraz większej profesjonalizacji oraz modernizacji obiektów. Stają też przed problemem wielkości produkcji, która może przestać przynosić wystarczające dochody. Ta liczba świń, która wystarczała kilka lat temu, obecnie może już nie rekompensować wciąż zwiększających się kosztów. Wraz ze wzrostem skali produkcji powstaje pytanie, jak to wpływa na jakość wytwarzanego produktu. Dodatkowo producenci wieprzowiny muszą się mierzyć z wciąż rosnącymi oczekiwaniami konsumentów dotyczącymi m.in. dobrostanu zwierząt.

Barbara i Dariusz Nowakowie wraz z dziećmi prowadzą małe rodzinne gospodarstwo w Michałowie Drugim nieopodal Opatówka w Wielkopolsce, są drugim pokoleniem w rodzinie zajmującym się trzodą chlewną. Oprócz 70 loch pbz w cyklu zamkniętym, starszy syn Krzysztof z ojcem zajmują się także chowem bydła opasowego, obecnie mają ok. 50 byczków, głównie rasy hf.

image
Barbara i Dariusz Nowak wraz z dziećmi.
...
Pozostało 80% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 13:05