StoryEditor

Tucz świń w chlewniach kurtynowych: czym różni się od tradycyjnych?

Tucz świń w chlewniach kurtynowych staje się coraz bardziej popularny. Zdaniem hodowcy spod Płońska częściowo otwarte budynki sprawdzają się w naszym klimacie. Ile to kosztuje? Jak wygląda konstrukcja?
05.11.2023., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Dwie chlewnie kurtynowe
  • Prosta konstrukcja
  • Wentylacja grawitacyjna
  • Automaty paszowe i tubomaty
  • Oszczędność czasu
  • Blisko 6 tys. tuczników

Gospodarstwa rodzinne, nawet te z długoletnią tradycją, w obecnych czasach muszą się rozwijać i zwiększać skalę produkcji. Na własną rękę niejednokrotnie okazuje się to niemożliwe lub zbyt ryzykowne, więc rolnicy coraz częściej decydują się na tucz nakładczy. Paweł Barciński z Mazowsza wraz z żoną i synem od dobrych czterech lat tuczą świnie na kontrakcie.

image

Paweł Barciński

FOTO:

– Dzięki kontraktacji śpimy spokojnie. Nie musimy martwić się wahaniami cen trzody na rynku – zwraca uwagę Barciński. Firma dostarcza im warchlaki, paszę, a także odpowiada za obsługę weterynaryjną. Następnie w ustalonym terminie odbiera tuczniki od rolnika. Po stronie producenta świń leży zatem jak najlepsze dbanie o stado.

image
FOTO: Top Agrar

Dwie chlewnie kurtynowe

Barcińscy utrzymują świnie w chlewniach kurtynowych, które są popularne w Stanach Zjednoczonych, a w Polsce dopiero zyskują zwolenników. Dwa obiekty o wymiarach wewnętrznych 50 m × 15 m i 4,5 m w szczycie dachu, mają po 950 stanowisk każdy i są zasiedlane na zmianę warchlakami o masie ciała 25 kg. W ciągu roku udaje się zrealizować trzy rzuty świń na chlewnię. Zwierzęta po skończonym tuczu, gdy osiągną średnią masę 125 kg, sprzedawane są w dwóch partiach.

– Chlewnie podzielone są na 23 kojce. W każdym obiekcie wydzielona jest także izolatka. W kojcach mieści się po 41 świń, a wprowadzone do nich warchlaki pozostają w tej grupie do końca tuczu – mówi rolnik.

Pozostało 78% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak
Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek
Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 16:31