Według krótkoterminowych przewidywań ekspertów z UE, w tym roku poziom wytwarzania mięsa z drobiu w skali roku wzrośnie do 13,05 mln ton w ekwiwalencie wagi tuszy. A wszystko dzięki zwiększonej opłacalności produkcji, niższym cenom pasz, ograniczonej podaży wieprzowiny, a także wysokiemu popytowi.
Z tej szansy rynkowej chcą skorzystać nie tylko polscy drobiarze, taki scenariusz najprawdopodobniej spełni się także w Niemczech, Hiszpanii i Holandii. Zmniejszenie produkcji spodziewane jest natomiast we Francji i we Włoszech. Możliwe, że także w Wielkiej Brytanii spadnie produkcja z uwagi na spadek spożycia drobiu przez aferę, związaną z warunkami sanitarnymi mięsa w sklepach.
Prognoza poprawy produkcji drobiu dotyczy jednak tylko najbliższych miesięcy, bowiem w 2015 r. dynamika wzrostu produkcji drobiu w UE ma ulec ponownemu spowolnieniu ze względu na odbudowę produkcji wieprzowiny i wołowiny.
e-abi
StoryEditor
Będziemy produkować więcej drobiu
Według szacunków KE w najbliższym czasie produkcja drobiu w krajach unijnych, w tym w Polsce, ma się zwiększyć o 2 proc.