Kapryśna pogoda sprawia, że konsumenci mniej niż zazwyczaj o tej porze roku kupują mięsa drobiowego. Zbyt mięsa w wielu rejonach Polski jest słaby. Ponadto większe dostawy, jakie miały miejsce pod koniec ubiegłego tygodnia, teraz są już tylko wspomnieniem, ponieważ wiele działów surowcowych narzeka na brak transportów kur. Brak żywca automatycznie wpłynął na poniesienie stawek.
Aktualne zmiany w cennikach średnio wynoszą od 5 do 40 gr/kg. Raczej niewiele ubojni pozostała przy cenach sprzed tygodnia. Większość zakładów skupujących drób ustabilizowało swoje ceny do poziomu około 3,80 zł/kg.
Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,50 zł/kg w województwie podlaskim, a najwyższa to 4,00 zł/kg oferowana w województwie łódzkim. ag
Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).