Powodem spadków cen były przede wszystkim niskie ceny pasz przy jednoczesnym wzroście produkcji drobiu, z kolei wzrost produkcji nastąpił głównie z powodu większej opłacalności produkcji tego gatunku mięsa, dając taki właśnie efekt. Analitycy są zdania, że w najbliższych tygodniach ceny brojlerów utrzymają się na zbliżonym do obecnego poziomie.
Ogólnie, w omawianym czasie, ceny za brojlery spadły w skali miesiąca w 10 państwach członkowskich UE – najbardziej we Włoszech (-11%). Podrożały natomiast w 12 krajach członkowskich - najbardziej w Estonii (+9%). W Polsce również odnotowano wzrost o 1% (do 116,3 euro/100 kg), jednak fakt ten nie poprawił rodzimej opłacalności produkcji w porównaniu z innymi krajami Wspólnoty, ponieważ nasze stawki nadal były najniższe w całym ugrupowaniu (stanowią 66% średniej unijnej). Za kurczęta najwięcej płacono w Niemczech: 262 euro/100 kg. ag, źródło: FAPA