W listopadzie średnia ceny sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszek patroszonych z szyjami 65%) w UE wyniosła 183,5 euro/100 kg i tym samym wobec października obniżyła się o 0,6%. W skali rocznej ceny drobiu były o 2,4% niższe od średniej w tym samym czasie w latach 2009-2013.
Redukcje stawek za kurczęta w omawianym okresie miały miejsce aż w 13 państwach Wspólnoty: największe jednak w Bułgarii – o 6,3%.
Ceny kurcząt są sukcesywnie obniżane już od sierpnia 2014 r. Obniżki te wynikają nie tylko z czynników sezonowych, ale także ze spadku cen pasz i ogólnego wzrostu produkcji drobiu. Chwilowa duża opłacalność produkcji szybko wywołała wzrost podaży kurczaków i jednoczesny spadek cen. Ponadto duży wpływa miała także blokada eksportu tuszek na rynek rosyjski.
W Polsce za kurczaki płacono 121,9 euro/100 kg , zatem mniej o 2,6%. Jednocześnie ceny te stanowiły 66% średniej stawki unijnej.
Nie wszędzie jednak cenniki skupu brojlerów zostały skorygowane do dołu. W 10 krajach UE płacono bowiem więcej, szczególnie w: Belgii (+5,2%) oraz Hiszpanii (+4%). Za kurczaki najwięcej otrzymywał rolnik w Niemczech i Finlandii – tutaj stawki wynosiły około 260-266 euro/100 kg. e-abi
StoryEditor
Brojlery już nie tak opłacalne
Opłacalność produkcji kurcząt brojlerów na początku 2014 r. była znacznie wyższa niż obecnie.