Tanieją przede wszystkim byki. Nie są to jednak spadki znaczące – średnio o 20-40 groszy. Pojawiło się też więcej żywca na sprzedaż. Ma to związek i z końcem obowiązku utrzymywania zwierząt w gospodarstwie dla osób starających się o dopłaty, ale i też z prognozami nadchodzących upałów. Rolnicy wiedząc, że i tak bydło będzie przyrastać wolniej, wolą już teraz pozbyć się zwierząt. Prognozy są mało optymistyczne – ceny będą prawdopodobnie dalej spadać, bo bydła jest dużo, a zapotrzebowanie na wołowinę w krajach UE latem drastycznie spada. Sytuację pogarsza zawirowanie w Grecji – tamtejszy rynek został (nie wiadomo na jak długo) wyłączony z eksportu.
Z naszej redakcyjnej sondy wynika, że obecnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,00 zł netto/kg, a najniższa to 11,70 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,50 zł netto/kg, a minimalnie 6,40 zł. netto/kg. mwie