Już przed tygodniem odnotowaliśmy wzrost cen skupu żywca drobiowego nawet o 30 gr/kg. W tym tygodnia podwyżki wynoszą od 5 do 30 gr/kg. W niektórych regionach cenniki pozostały jednak niezmienione – tak jest np. w województwie podlaskim i pomorskim. Tam hodowca za kilogram żywca dostanie 3,30-3,50 zł, podczas gdy w innych częściach Polski płaci się nawet 3,80 zł/kg. Największe podwyżki zaobserwowaliśmy w województwie świętokrzyskim i łódzkim.
Przedstawiciele działów skupu mówią o dużym zapotrzebowaniu ze strony rynku. – Handel idzie znakomicie, popyt jest duży, wszystko pięknie się sprzedaje. Oby tak dalej – mówią ubojnie. Obecnie średnia stawka skupu brojlerów w kraju wynosi około 3,53 zł/kg, czyli o 8 gr więcej niż przed tygodniem. Czy trend ten utrzyma się w najbliższym czasie? – Oczywiście trudno tutaj prognozować z całkowitą pewnością, ale raczej nic nie wskazuje na to, by na początku przyszłego tygodnia ceny nagle miały zacząć spadać. Trwający sezon grillowy i komunijny sprzyjają sprzedaży mięsa drobiowego. ag
Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).