StoryEditor

Ceny drobiu trzymają poziom

Po dwóch tygodniach obniżek w skupie żywca drobiowego nastąpiło delikatne zachwianie dotychczasowego trendu, ponieważ część ubojni odnotowała w tym tygodniu podwyżki.
07.12.2016., 14:12h

Przez ostatnie dwa tygodnie obserwowane były regularne obniżki cen skupu żywca drobiowego (brojlerów). Jednak ten tydzień okazał się być nieco bardziej zróżnicowany pod względem krajowych tendencji cenowych. Choć ubojnie w niektórych regionach jeszcze obniżyły swoją stawkę skupu, to jednak więcej skorygowało cenniki na plus. Odnotowane podwyżki wynoszą od 10 do 15 groszy za kilogram netto.

Tajwan i Japonia wprowadziły embargo na mięso białe
Trudno powiedzieć, w którym kierunku ostatecznie trend ten pójdzie, ponieważ w kraju zaczyna pojawiać się niepokój związany z ptasią grypą (ognisko w województwie lubuskim) oraz embargiem na drób, jakie wprowadził Tajwan i Japonia. Z relacji ubojni wynika, że pismo w tej sprawie otrzymały zakłady prowadzące eksport w te kierunki świata. Z chwilą pojawienia się ogniska ptasiej grypy Polska utraciła status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI, podtypu H5N8), to automatycznie spowodowało niemożność eksportu drobiu do krajów, które w umowie zastrzegły możliwość eksportu tylko w sytuacji, gdy Polska będzie wolna od tego czynnika chorobowego.

Embargo nie dotyczy wszystkich
Wprow...

Pozostało 61% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:53