StoryEditor

Ceny drobiu trzymają poziom

Po dwóch tygodniach obniżek w skupie żywca drobiowego nastąpiło delikatne zachwianie dotychczasowego trendu, ponieważ część ubojni odnotowała w tym tygodniu podwyżki.
07.12.2016., 14:12h

Przez ostatnie dwa tygodnie obserwowane były regularne obniżki cen skupu żywca drobiowego (brojlerów). Jednak ten tydzień okazał się być nieco bardziej zróżnicowany pod względem krajowych tendencji cenowych. Choć ubojnie w niektórych regionach jeszcze obniżyły swoją stawkę skupu, to jednak więcej skorygowało cenniki na plus. Odnotowane podwyżki wynoszą od 10 do 15 groszy za kilogram netto.

Tajwan i Japonia wprowadziły embargo na mięso białe
Trudno powiedzieć, w którym kierunku ostatecznie trend ten pójdzie, ponieważ w kraju zaczyna pojawiać się niepokój związany z ptasią grypą (ognisko w województwie lubuskim) oraz embargiem na drób, jakie wprowadził Tajwan i Japonia. Z relacji ubojni wynika, że pismo w tej sprawie otrzymały zakłady prowadzące eksport w te kierunki świata. Z chwilą pojawienia się ogniska ptasiej grypy Polska utraciła status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI, podtypu H5N8), to automatycznie spowodowało niemożność eksportu drobiu do krajów, które w umowie zastrzegły możliwość eksportu tylko w sytuacji, gdy Polska będzie wolna od tego czynnika chorobowego.

Embargo nie dotyczy wszystkich
Wprow...

Pozostało 61% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 00:08