Podobnie było z mięsem. Wołowina potaniała w większości krajów UE, zdecydowanie najbardziej na: Łotwie (-23,3%), Litwie (-11,2%), w Czechach (-11,1%), Szwecji (-9,6%), Słowenii (-9,3%), Irlandii (-9,2%), Niemczech (-8,6%), Belgii (-8,5%), Holandii (-7,8%), Polsce (-7,8%), a także w Rumunii (-7,7%). Natomiast wieprzowina zniżkowała aż w 21 krajach Wspólnoty – najbardziej w: Rumunii (-12,0%), Luksemburgu (-9,7%), Irlandii (-6,8%), Holandii (-6,7%), Belgii (-6,6%), Finlandii (-6,5%), na Łotwie (-6,4%), w Wielkiej Brytanii (-6,2%), Czechach (-5,8%) i w Niemczech (-5,7%).
Nieco gorzej było z cenami za drób – tutaj spadki były bardziej zauważalne i zostały odnotowane w 15 krajach, największe w: Rumunii (-15,3%), Bułgarii (-11,7%), Hiszpanii (-10,2%), na Łotwie (-9,4%), w Słowacji (-9,0%) oraz w Czechach (-7,5%).
Wzrosły natomiast stawki za pełne mleko w proszku (+27,7 %), odtłuszczone mleko w proszku (+22,8%), masło (+20,8%) i ser (+19,7%), mleko, sery i jaja (+2,9%), warzywa (+2,8%), oleje i tłuszcze (+2,4%) oraz ryby i owoce morza (+2,2%). e-abi
StoryEditor
Ceny europejskich produktów rolnych w styczniu
W styczniu br. ceny wielu produktów rolnych były poniżej poziomu sprzed roku – informuje Komisja Europejska. Kukurydza była na poziomie -29,7%, jęczmień: -25,5%, pszenica miękka: -24,3%, pszenica durum: -11,5%, wołowina: -3,8%, wieprzowina: -3,7%, a drób: -1,1%.