Kolejny raz spadek cen mleka w Polsce miał większą skalę niż średnia obniżka stawek za ten surowiec notowana w krajach UE. Według najnowszych danych Komisji Europejskiej za 100 kg białego surowca europejskie mleczarnie płaciły w styczniu 2016 r. przeciętnie 29,83 euro. Średnia cena w stosunku do grudnia 2015 r. spadła o 0,64 euro, a licząc od stycznia 2015 r. obniżka sięgnęła 2,01 euro.
Najniższe i najwyższe ceny w UE
Tradycyjnie już najniższe stawki otrzymywali farmerzy na Łotwie, Litwie i w Estonii – odpowiednio 22,00, 21,82 i 23,40 euro/100 kg mleka. Najwyższe ceny oferowano natomiast na Cyprze, Malcie i w Grecji – odpowiednio: 58,13, 47,82 oraz 41,10 euro/100 kg. Generalnie poza kilkoma wyjątkami (m.in. Belgia, Irlandia czy Dania) w większości państw zanotowano niewielkie obniżki stawek.
Ceny w Polsce
Średnia cena białego surowca w Polsce osiągnęła w styczniu 2016 r. 26,36 euro/100 kg. Dla porównania w tym samym czasie niemieccy, holenderscy czy francuscy farmerzy, za tę samą ilość odstawionego w skupie surowca, otrzymywali przeciętnie odpowiednio: 29,74, 29,25 i 29,07 euro.
Stawka w Polsce zmniejszyła się od grudnia 2015 r. o 0,83 euro, a w skali roku (od stycznia 2015 r.) ceny spadły średnio o 2,19 euro/100 kg. To porównywalny, ale jednak nieco gorszy wynik niż wspomniany wcześniej w UE (0,64 i 2,01 euro/100 kg). Biorąc pod uwagę powyższe dane cena skupu białego surowca od stycznia 2015 r. do stycznia 2016 r. obniżyła się w Polsce o 7,7% wobec 6,3% spadku w UE.
mj/KE, obliczenia własne
Fot. Wieczorek