Aktualnie najniższa odnotowana przez naszą redakcję cena za 1 kg żywca wieprzowego nadal wynosi 2,90 zł, a maksymalna, oferowana przez ubojnie stawka, jest o złotówkę większa. Średnia cena skupu żywca z wszystkich sondowanych przez nas ubojni w kraju wynosi 3,36 zł/kg. To jednak oficjalne cenniki zakładów mięsnych i pośredników skupujących świnie. Indywidualnie, przy większej liczbie odstawianych sztuk, bywa że można wynegocjować od kilkunastu do kilkudziesięciu groszy więcej.
W przypadku klasy poubojowej E ceny wahają się od 4,20 do 4,90 zł/kg, klasy U – od 3,90 do 4,47 zł/kg, a klasy R – od 3,50 do 4,17 zł/kg. Pozytywnym sygnałem ze strony rynku jest fakt, że niektóre z ubojni podniosły cenniki, a zdecydowana większość pozostała przy stawkach sprzed tygodnia. Jednak podaż tuczników nadal jest duża, a przedświąteczne ożywienie w handlu jest jeszcze mało zauważalne. Jednak nawet większy popyt w najbliższych dniach nie wpłynie znacząco na wzrost cen, bo mięsa na rynku polskim i europejskim jest nadal sporo. Resort rolnictwa wystąpił do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z wnioskiem o zbadanie, czy obecna trudna sytuacja na rynku trzody nie jest skutkiem zmowy cenowej zakładów przetwórstwa mięsnego, ale sprawdzenie tego potrwa. Tymczasem rolnicy mają coraz mniej cierpliwości i pieniędzy by dokładać do produkcji tuczników. Ich irytację zwiększa rosnący z dnia na dzień import taniego mięsa z innych krajów UE. Krajowe służby weterynaryjne, także na polecenie ministra, mają sprawdzać jakość sprowadzanego surowca, ale nie są w stanie badać wszystkiego, co wjeżdża do Polski.
Ministerstwo rolnictwa chce też zabiegać w Komisji Europejskiej o aktywowanie refundacji wywozowych dla mięsa wieprzowego i przyspieszenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Jednak te działania są bardziej ukierunkowane na zmniejszenie podaży mięsa na krajowym rynku i nie oznaczają, że zakłady mięsne będą nagle kupować tylko polskie tuczniki. bcz, ag
Zobacz wszystkie ceny skupu trzody.
StoryEditor
Ceny skupu świń nadal niskie
Bieżący tydzień nie przyniósł rewolucyjnych zmian cen skupu świń w kraju. Większość stawek za żywiec pozostała na poziomie z ubiegłego tygodnia, niektóre zakłady mięsne obniżyły stawki za mięso w klasach E, U i R, ale i niektóre podniosły. Czy jest szansa, że kierunek cen się wreszcie odwróci?