W zdecydowanej większości ubojni w kraju ceny skupu tuczników zostały podniesione do średniej wynoszącej około 3,85 zł/kg dla wagi żywej oraz 5,13 zł/kg dla klasy E. Korekty cenników wynoszą od 10 do nawet 40 gr/kg. Jak tłumaczą ubojnie, czynnikiem wpływającym na podbicie ceny są tendencje notowane na giełdzie w Niemczech – tam stawka wzrosła do 1,38 euro/kg. A także nieznacznie osłabiona podaż, przy zwiększonym (także póki co jeszcze nieznacznie) popycie – czynniki te sprawiły, że ceny drgnęły. Poprawiła się też pogoda, konsumenci kupują więcej mięsa na grilla i nie tylko. Rozpoczął się też okres komunijny. Restauracje są bardzo obłożone i robią duże zamówienia w hurtowniach. To wszystko sprawiło, że cenniki skupu trzody chlewnej zostały podniesione. Jednocześnie przewiduje się, że trend ten prawdopodobnie utrzyma się przez najbliższe tygodnie.
W chwili obecnej za klasę E ubojnie płacą 5,13 zł/kg, czyli o 10 groszy więcej niż przed tygodniem, natomiast za klasę U: 4,84 zł/kg i za klasę R: 4,46 zł/kg. ag